KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA DAVA ŞARTI ARABULUCUK DÖNEMİ 1 EYLÜL

https://www.sonhaber.com.tr/eskisehir-de-kiralik-ve-satilik-ev-arayanlara-iyi-haber-257343.html


Kira anlaşmazlıklarında ağırlaşan yargı yükünü hafifletmek için zorunlu hale getirilen arabuluculuk hakkında değerlendirmede bulunan Av. Aslıcan Özgür İleli, “Uyuşmazlıklarda artık direkt dava yoluna gidilemeyecek. Tarafların arabulucu vasıtasıyla anlaşamaması halinde davaya gitme hakları vardır.


Konut fiyatlarındaki artış ve enflasyonun etkisiyle yükselen kiralar, ev sahipleri ve kiracılar arasında giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Kirada anlaşamayıp mahkemenin yolunu tutanların sayısı her geçen gün artarken, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek olan kanuna göre kira uyuşmazlıklarına dava öncesinde zorunlu arabuluculuk şart olacak.

“DURUŞMA GÜNLERİ AYLAR SONRAYA VERİLİYOR”

Yeni düzenlemenin etkilerini değerlendiren Av. Aslıcan Özgür İleli, “Kira artış oranlarına yüzde 25 sınır getirilince, son 1 senedir kira uyuşmazlıkları davalarında yargının yükü oldukça arttı. Kira sebepli açılan davaların duruşma günleri bile aylar sonraya verilmeye başladı.Buna çözüm kira uyuşmazlıkları 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava şartı arabuluculuk kapsamına alınmış olup kamuoyunda 7. Yargı paketi diye bilinen 7445 sayılı kanunun 37’ncimaddesi ile hukuk uyuşmazlıkları arabuluculuk kanunu 18/b maddesi eklenmiştir. Mülkiyet kanunundan, kira ilişkisinden, komşu hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda artık direkt dava yoluna gidilemeyecek. Arabulucuya başvurmak dava şartı haline geldi.Dava şartı arabuluculuğun haricinde ihtiyari arabuluculuğa başvurmak da mümkün hale gelmiştir” dedi.

“ARABULUCU YARGI MAKAMI DEĞİL”

Arabulucuların her iki tarafın da hakkını gözeterek soruna çözüm bulmakla yükümlü olduğunu kaydeden İleli, “Arabuluculuk sisteminde arabuluculuk bir yargı makamı değildir. Arabulucu her iki tarafada eşit mesafede ve gizlilik ilkelerini koruyacak şekilde yaklaşmak ve buna ilişkin karar alması için orta noktayı bulmakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı.

“YIPRATICI SÜREÇTEN KURTARACAK”

Zorunlu arabuluculuğun hem yargı yükünü hafifleteceğini hem de tarafları yıpratıcı süreçten kurtaracağını vurgulayan İleli, “Arabuluculuk yargının yükünü hafifletmek adına alternatif bir çözüm yoludur. Arabuluculuk hukuka, yasaya ve hakkaniyete uygun bir çözüm yolu olup, tarafların anlaşmaması durumunda dava açma hakları saklıdır.Özellikle uzun süren yargılamalar her iki tarafıda oldukça yormakta ve maddi manevi yıpratmaktadır. Bu süreçte arabuluculuk sistemi tarafları bu yükten kurtararak alternatif bir çözüm yoluna sevketmektedir” diye konuştu.

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekle